Välj en sida

Från prototyp till lyckad lösning

Norrsidans Innovation tillhandahåller en IoT-lösning för smart sophämtning. De har gått från prototypverkstan i Södertälje Science Park till testbädden i Kista Science City. Nu är de redo för nästa steg.

Papperskorgar i städer töms idag efter regelbundna scheman eller efter inspektion. Detta innebär att man antingen tömmer halvfulla papperskorgar eller att de inspekteras utan att tömmas. Detta skapar onödiga transporter som skulle kunna minskas med smart sensorteknik som mäter fyllnadsgraden.

Problemet är att det redan idag finns hundratusentals papperskorgar i våra städer. Att byta ut alla till modernare varianter med inbyggda sensorer skulle vara dåligt ur både ett ekonomiskt och hållbarhetsperspektiv.

Stockholmsföretaget Norrsidans Innovation tillverkar sensorer som installeras på befintliga papperskorgar. De har genom stöd från regionens innovationsmiljöer tagit sin lösning från prototyp till storskaliga tester och är nu redo för att expandera.

Träffades på startup-hub

Anders Helgesson och Linfan Zhang möttes första gången på en startup-hub och valde att börja samarbeta. De började sin resa med en idé om att förenkla avfallshanteringen och började utveckla en sensorlösning som inte skulle kräva stora investeringar för kunden.

De tog kontakt med Södertälje kommun som nappade på idén, och gick med på att inleda ett test i Södertäljes centrum. Via kommunen kom de också i kontakt med Södertälje Science Park och kunde med hjälp av deras prototypverkstad tillverka olika prototyper med hjälp av deras 3D-skrivare. När produkten var klar för att testas behövde de hitta en samarbetspartner.

– Vi kontaktade Vestre som tillverkar Stockholms vanligaste papperskorgar. De nappade på idén och bidrog till pilotprojektet i Södertälje, säger Anders Helgesson.

Lyckad pilot ledde till nya kontakter

Projektet i Södertälje var lyckat. När Södertälje kommun presenterade arbetet de genomfört tillsammans med Norrsidans Innovation på Kista Data Day 2019, kom företaget också i kontakt med Kista Science City och dess samverkansarena Urban ICT Arena.

– Vi har haft stor hjälp av Urban ICT Arena. Vi har kunnat nyttja deras testbädd för att testa nya nätverkslösningar för våra sensorer, på grund av tillgången till både LoRaWAN och Narrowband IoT, säger Anders Helgesson.

Det var också tack vare Urban ICT Arena som de i början av 2020 fick möjligheten att visa upp sina produkter på en utställning om svensk innovationskraft på svenska ambassaden i Washington D.C. De kom också i kontakt med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. Det är i samarbete med dem som man nu testar sin teknik på papperskorgar i Kista.

Planerar att expandera till fler kommuner

Under 2021 planerar företaget att fortsätta leverera sin teknik till fler kommuner i landet. Via deras mjukvarutjänst, där en rutt föreslås automatiskt baserat på fyllnadsgrad, kan de se att deras sensorer gör stor skillnad.

– Vi kan se att de sensorer som används i Södertälje bidragit till mycket effektivare rutter och har dessutom sparat upp till 75% av arbetstiden. Lösningar som dessa kan betala tillbaka sig på under ett år, avslutar Anders Helgesson.

Läs mer om Norrsidans Innovation på deras hemsida.